Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Το χρονικό δίωξης από διεφθαρμένους μηχανισμούς, δύο γιατρών που τιμούν τον όρκο τους


Ενώ στην Ιερισσό, τα προβλήματα στο χώρο της υγείας παραμένουν άλυτα, απ’ την εποχή του μικρού χωριού που ξεγελιόταν με τον γιατρό Μαρίνο. Ενώ στην Ελλάδα, η δημόσια υγεία απαξιώνεται και ξεπουλιέται στους ιδιώτες. Στη Γερακαρού, στο Βασιλούδι, αλλά και σ’ ολόκληρη την περιοχή τριγύρω δυο γιατροί ο Μάνος και ο Δημήτρης, τιμώντας τον όρκο στον Ιπποκράτη, ασκούν το λειτούργημά τους, εδώ και δέκα χρόνια, με τρόπο υποδειγματικό. Η ανταμοιβή τους απ’ το κράτος και τις υπηρεσίες υγείας είναι συνεχή κωλύματα στην εργασία τους, συνεχή προβλήματα και στο τέλος απομάκρυνση απ’ τη θέση τους . Αλλά ας αφήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να μας μιλήσουν, για το θέμα.

Λοιπόν η Ιστορία έχει ως εξής: Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ήρθαν στο ιατρείο της Γερακαρούς δύο διαταγές από το Διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Η μία έστελνε τον Μάνο στο ιατρείο των Δουμπιών (υπάγεται στο Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου) με μετακίνηση για 3 μήνες και η άλλη ενέτασσε το Δημήτρη στο πρόγραμμα εφημεριών του Αεροδρομίου (όχι μην πάει το μυαλό σας μακριά, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης τον στείλανε). Η πρώτη μετακίνηση είχε ως δικαιολογία την μετακίνηση της Ιατρού των Δουμπιών στο Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου λόγω "προσωπικών προβλημάτων"!!!, η δεύτερη μετακίνηση είχε ως δικαιολογία τις ανάγκες του αεροδρομίου, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες ώστε ακόμα και ο υπεύθυνος Διευθυντής δεν ήξερε τίποτα για αυτές!

Στο στόχαστρο είναι ο Αγώνας

Γιατί δε σταματάνε να κυνηγάνε το Ιατρείο μας; Γιατί όλοι θέλουν να διώξουν τους Γιατρούς μας από τη Γερακαρού; Τη μία Διευθυντής του Κέντρου Υγείας με τους κολαούζους του, την άλλη ο ΔΥΠΕάρχης της προηγούμενης κυβέρνησης, τώρα ο ΔΥΠΕάρχης της τωρινής κυβέρνησης, ή να μην ξεχάσουμε το Διευθυντή του Κ.Υγ. Μαδύτου, καθώς και τον πολυχρονεμένο μας Δήμαρχο που νόμιζε ότι μπορούσε να μας κλειδώσει έξω από το Ιατρείο. Τι ζητάνε όλοι αυτοί; Γίνονται και αλλού τέτοια πράγματα; Κυνηγάνε και αλλού τους Γιατρούς των Περιφερικών Ιατρείων έτσι; Τι έφταιξαν οι δύο γιατροί της Γερακαρούς; Τι φταίξανε οι κάτοικοι της Γερακαρούς που τα τραβάνε όλα αυτά; Κάνουν κάτι λάθος;

τι έκαναν:

Ας δούμε πρώτα μήπως έκαναν κάτι κακό οι γιατροί μας. Μία φορά το μήνα σε κάθε χωριό παίρνουν αίματα από τους πιο ταλαιπωρημένους ασθενείς. Οργάνωσαν τα ιατρεία και στα τρία χωριά, καταφέρνοντας να είναι τα πιο άρτια εξοπλισμένα ιατρεία της ευρύτερης περιοχής. Συντέλεσαν στη δημιουργία του «Συλλόγου Φίλων του Ιατρείου» και συνεργάζονται άριστα μαζί του για τον εξοπλισμό του Ιατρείου. Δημιούργησαν τα ραντεβού στα ιατρεία με αποτέλεσμα να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής, να μπορούν να εξετασθούν ακόμα και όσοι έχουν δουλειές και δεν μπορούν να περιμένουν με τις ώρες και επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των εξεταζόμενων κατοίκων. Μετέτρεψαν τα Ιατρεία από κέντρα συνταγογράφησης σε κανονικά ιατρεία όπου μπορείς να εξετασθείς και να κάνεις δωρεάν όλες τις εξετάσεις. Συντέλεσαν στο να έχουν κάνει μαστογραφία, τεστ παπ, μέτρηση για την οστεοπόρωση οι περισσότερες (αν όχι όλες) από τις γυναίκες που το χρειάζονται, μέτρηση για τον προστάτη οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από τους άντρες πάνω από κάποια ηλικία, γενικές εξετάσεις τακτικότατα όλοι όσοι χρειάζονται. Καμπύλη σακχάρου, σπιρομέτρηση, 24ωρη καταγραφή της Αρτηριακής πίεσης, υπέρηχο καρδιάς, ακτινολογικό έλεγχο και υπέρηχο σε όλους όσους το χρειάστηκαν. Κατ' οίκον νοσηλεία σε δεκάδες ανήμπορους να επισκεφτούν το ιατρείο, εμβολιασμοί τακτικοί σε όλα τα ιατρεία. Παρακολούθηση των ασθενών ακόμα και κατά τη νοσηλεία τους στα Νοσοκομεία!

Αγωνίστηκαν μαζί μας για να έχουμε μια φορά την εβδομάδα μαμή στη Γερακαρού. Συμμετείχαν στον αγώνα που δόθηκε για να έρθουν επισκέπτες γιατροί στο Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου (όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους είχαν εξαφανίσει), για να υπάρχουν μηχανήματα και να λειτουργεί το μικροβιολογικό αξιόπιστα όλο το χρόνο, συμμετείχαν στη Σύσκεψη που έδωσε όλους αυτούς τους αγώνες και διώχτηκαν γι' αυτούς, συντέλεσαν στο να μη γίνεται η εφημερία με ένα μόνο ειδικό και ειδικευόμενο! Πάλεψαν μαζί μας για την προσωρινή αναπλήρωση των δύο συνταξιοδοτημένων Παιδιάτρων και για την κατά το δυνατόν συντομότερη αναπλήρωσή τους.

κόστος

Μήπως τους κυνηγάνε επειδή κάποια από αυτά που κάνουν κοστίζουν ακριβά και το κράτος δε χαλαλίζει τόσα για τους αγρότες; Σίγουρα αυτό παίζει το ρόλο του, όμως δεν αρκεί γιατί θα μπορούσαν απλά να μην τους τα δώσουν! Δε θα χρειαζόταν να τους διώξουν κιόλας!!!

τι δεν έκαναν:

Μήπως τους κυνηγάνε όχι για αυτά που έκαναν αλλά για κάτι που παρέλειψαν να κάνουν; Εδώ όντως η λίστα είναι μεγάλη:

παρέλειψαν να πάρουν φακελάκι,

να μας παραπέμψουν σε συνεργαζόμενους ιδιώτες,

να πάρουν μίζα από τα φάρμακα,

να μας πουλήσουν μούρη γιατρού,

να κρατήσουν απόσταση από τους ανθρώπους του χωριού.

Παρέλειψαν να μασήσουν τα λόγια τους,

να σκύψουν τη μέση στους από πάνω,

να τηρήσουν το «οικογενειακό κλίμα» και να διατηρήσουν μυστικά τα προβλήματα του Κ.Υγ. ώστε να ανταλλάξουν τη σιωπή τους με άλλα ωφελήματα!

στο στόχαστρο η σχέση.

Σίγουρα αυτά που έκαναν μαζί με αυτά που παρέλειψαν να κάνουν αποτελούν αιτία για διώξεις από την εξουσία, ειδικά σε περιόδους που προσπαθεί να περικόψει από τον τομέα της Περίθαλψης. Όμως δεν είναι αυτά ο κύριος λόγος. Αυτό που κοστίζει πιο πολύ είναι ότι υπάρχουν κάποιοι από τους κατοίκους των χωριών που όλα τα παραπάνω τα έχουν καταλάβει. Έχει δημιουργηθεί μια σχέση με κάποιους από αυτούς που γνωρίζουν όλα τα παραπάνω η οποία κοστίζει για την εξουσία όσο τίποτα παραπάνω. Κοστίζει γιατί διεκδικεί και μάλιστα με έναν τρόπο αδιαμεσολάβητο. Με έναν τρόπο έξω από παραδοσιακά «υπηρεσιακά αιτήματα», έξω από κομματικές, παραταξιακές, δημοσιογραφικές ή άλλες διαμεσολαβήσεις. Έχει δημιουργηθεί μια σχέση η οποία δεν παλεύεται ούτε και εξαγοράζεται, γιατί καταλαβαίνει από μόνη της ποιο είναι το συμφέρον της και το παλεύει με τα δικά της μέσα, τους δικούς της τρόπους, τις δικές της αποφάσεις. Μια σχέση που έχει οδηγήσει στους αγώνες του παρελθόντος για περίθαλψη, αγώνες ενάντια σε σκουπιδότοπους, ενάντια σε απολύσεις και θα δώσει και τους αγώνες του μέλλοντος. Μια σχέση που έχει καταλάβει μέσα από τις νίκες της, αλλά και τις ήττες της, ότι ο δρόμος του αδιαμεσολάβητου αγώνα, ο δρόμος του αγώνα που όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε έντιμες λύσεις. Μια σχέση που έχει καταλάβει ότι όταν μιλάνε για κρίση εννοούν το ίδιο που λέγανε όταν μιλούσαν για λιτότητα, ή για θυσίες και ότι όλα αυτά έχουν ως στόχο να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση κάποιων. Μιλώντας για την περίθαλψη, όταν μιλάνε για κρίση, στο στόχο έχουν τη Δημόσια περίθαλψη, την περίθαλψη αυτών που δεν κατέχουν. Μια σχέση που έχει καταλάβει ότι ακόμα και αυτό παλεύεται. Ότι δεν είναι μονόδρομος η αποδοχή των μέτρων που μας ετοιμάζουν!

Αυτή η σχέση αγώνα που έχει διαμορφωθεί είναι που τους πειράζει! Αυτή θέλουν να διαλύσουν και γι' αυτό μας κυνηγάνε. Για αυτό διώχνουν τους γιατρούς μας! Για να διαλυθεί αυτή η σχέση, για να ξεχαστεί. Για να γίνεται σωτήρας ο γιατρός που γράφει τα φάρμακα, ακόμα κι αν αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει (γιατρός ΚΑΠΗ, ειδικευόμενος ...

οι άλλοι

Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιώτη γιατρό και θέλουν το ιατρείο μόνο για συνταγογράφηση! Αυτοί που, αδιαφορώντας για την ανάγκη των φτωχότερων συνανθρώπων τους και, καθώς το συμφέρον τους είναι να εξυπηρετούνται γρήγορα, στρέφονται κατά της λειτουργίας του ιατρείου όπως την είδαμε. Είναι αυτοί που μας λένε ότι είναι καλύτερα να έχουμε γιατρό ΚΑΠΗ, που μπορεί να γράφει μόνο φάρμακα στον ΟΓΑ, παρά τους γιατρούς που έχουμε και μπορούν να εξετάσουν και να γράψουν φάρμακα σε όλα τα ταμεία!

Αυτοί που είτε είναι φορείς εξουσίας, οπότε έχουν απειλούμενα συμφέροντα, είτε ανταλλάσουν τις υπηρεσίες τους με ανταλλάγματα από το Δήμαρχο ή όποιον άλλο διαθέτει εξουσία.

η Παρασκευή

Το ερώτημα τελικά δεν είναι τι έκαναν οι γιατροί μας! Αυτό είναι γνωστό 10 χρόνια τώρα. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε ένα ιατρείο όπως το είδαμε ή ένα κέντρο συνταγογράφησης. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη σχέση ή όχι. Γιατί στο στόχαστρο είναι η σχέση. Αν τη διαλύσουν μετά θα είναι εύκολο να περάσουν ό,τι μέτρο θέλουν. Αυτήν πρέπει να διαφυλάξουμε. Όχι σα μια φιλική σχέση, όχι σα μια τυπική σχέση γιατρού αρρώστου, αλλά ως μια αδιαμεσολάβητη σχέση αγώνα!

εντός - εκτός κι επί της σχέσης

1 σχόλιο: